OPH:n tiedote: Kotoutumiskoulutuksen kielitaidon päättötestaus alkaa vuoden 2025 alussa
Opetushallitus 14.1.2025
Oppivelvollisuuden päättäneille maahanmuuttajille tarkoitettu kotoutumiskoulutus järjestetään pääasiassa työvoimakoulutuksena, jota ovat vuoden 2024 loppuun saakka tarjonneet ELY-keskusten kilpailuttamat koulutuksen järjestäjät eri puolilla Suomea.
Vuoden 2025 alusta lähtien vastuu koulutuksista siirtyy kuntien työvoimaviranomaisille, jotka voivat itse valita koulutuksen järjestämistavan. Käytännössä vaihtoehtoina ovat kilpailutukset, kuntien omistamien yhtiöiden käyttö (ns. in house -hankinnat) tai omana työnä toteuttaminen esimerkiksi kunnan omistamassa oppilaitoksessa.
Kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteet on laatinut Opetushallitus. Koulutuksen osa-alueita ovat kieli- ja viestintäosaaminen, yhteiskunta- ja työelämäosaaminen, opiskelijaa tukeva ohjaus sekä opiskelun ja oppimisen tuki. Koulutukseen kuuluu myös työssäoppimisjakso. Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on edistää koulutukseen osallistuvien kotoutumista ja työllistymistä sekä parantaa heidän yhteiskunnallisia, kulttuurisia ja arkielämään liittyviä valmiuksiaan.
Kielitaidon oppiminen on kotoutumiskoulutuksen ytimessä, sillä se on avain yhteiskuntaan, koulutukseen ja työelämään kiinnittymiseen.
Opetushallitus vastaa testijärjestelmästä, käytännössä testit järjestää koulutuksen järjestäjä
Valtakunnallinen päättötestaus tuo kotoutumiskoulutuksen kielitaidon arviointiin yhteismitallisuutta, joka mm. sujuvoittaa kotoutujien hakeutumista muihin opintoihin tai työelämään. Yhteisten testien avulla on helpompaa seurata esimerkiksi kielitaitotavoitteiden toteutumista; niiden myötä kertyy ajan kuluessa myös tärkeää seurantatietoa.
Opetushallitus vastaa kielitestijärjestelmästä, sen toiminnasta ja kehittämisestä, ja tarjoaa järjestelmän maksutta kotoutumiskoulutuksen järjestäjien käyttöön. Järjestäjät puolestaan huolehtivat testien toteuttamisesta käytännössä.
Kotoutumiskoulutuksen järjestäjä voi pitää kielitaidon päättötestejä omien tarpeidensa mukaan: pienemmillä järjestäjillä voi riittää muutama testauskerta vuodessa, suuremmilla koulutuksia saattaa alkaa kuukausittain, jolloin myös testejä pitää järjestää useammin.
Kielitaidon päättötestauksessa mitataan eri osa-alueita eli kuullun ja luetun ymmärtämistä sekä puhutun ja kirjoitetun kielen taitoja. Kielitaidon opettaja voi halutessaan testata eri osaamisalueet eri päivinä. Kuullun ja luetun ymmärtämisen osaamisalueet arvioidaan automaattisesti, puhutun ja kirjoitetun kielen osuudet arvioi opettaja.
Päättötestillä mitataan vain kotoutumiskoulutuksen kielitaidon opetussuunnitelman mukaista osaamista ja testin tekeminen edellyttää aina kotoutumiskoulutuksen käymistä. Esimerkiksi kansalaisuuden hakemisessa vaadittavaa kielitaitoa arvioidaan edelleen Yleiset kielitutkinnot -testeillä (YKI-testit).
Tarjoamme koulutuksia kotoutumiskoulutusten järjestäjille ja opettajille
Kotoutumiskoulutuksen kielitaidon päättötesti otetaan käyttöön 1.1.2025 jälkeen alkavissa kotoutumiskoulutuksissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tammikuussa kotoutumiskoulutuksensa aloittavat tekevät testin koulutuksen päättyessä, mikä useimmilla tapahtuu elokuussa, osalla mahdollisesti jo toukokuussa.
Kotoutumiskoulutuksen järjestäjät ja kielitaidon opettajat voivat kevään 2025 aikana perehtyä testijärjestelmän käyttöön ja testin arviointiin Opetushallituksen järjestämiin koulutuksiin osallistumalla. Tarkemmin koulutuksista ja niiden ajankohdista kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumiskoulutusverkoston kautta sekä kotoutuminen.fi-verkkosivustolla.
Opetushallitus päivittää kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteet uuden kotoutumislain mukaisiksi vuoden 2025 alussa.
Kotoutumiskoulutus mukaan tutkintojen viitekehykseen 1.1.2025
Kotoutumiskoulutus sisällytetään vuoden 2025 alusta kansalliseen tutkintojen ja muiden osaamiskokonaisuuksien viitekehykseen. Uusi osaamiskokonaisuus sijoittuu viitekehyksen tasolle 2.
Viitekehys kuvaa koulutusjärjestelmäämme kuuluvat tutkinnot, oppimäärät ja muut laajat oppimiskokonaisuudet, jotka on sijoitettu kahdeksalle tasolle niiden edellyttämän osaamisen perusteella. Tasojen osaamiset kuvataan viitekehyksestä annetussa valtioneuvoston asetuksessa (120/2017) ja kuvaukset vastaavat eurooppalaisten tutkintojen viitekehyksen (European Qualifications Framework, EQF) vaativuustasoja.
Viitekehystä päivitetään ja laajennetaan muuttamalla valtioneuvoston asetuksen liitettä. Muutoksista vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Ensi vuoden alusta voimaan astuvien muutosten taustalla ovat hallinnonalojen ja sidosryhmien vuosina 2022–2023 tekemät esitykset viitekehyksen laajennustarpeista.
Alkuperäinen tiedote Opetushallituksen sivuilla ja lisätietoja:
Hanna Kilpeläinen
Projektipäällikkö
Opetushallitus
Tutkintojen ja kieliosaamisen tunnustaminen
PL 380 (Hakaniemenranta 6)
FI-00531 Helsinki
Puh. 050 471 0731
www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/kieli-ja-kaantajatutkinnot