Kielet, kriisit ja turvallisuus – paneeli suomalaisen kielikoulutuksen tulevaisuudesta

Miltä näyttää suomalaisen kieliosaamisen tulevaisuus ja miten turvataan monipuolinen kielitaito ja kulttuurien tuntemus?

Osana Kielitieteen päivien juhlavuoden ohjelmaa maanantaina 6.5.2024 klo 14.15 Jyväskylän yliopiston Lähde-rakennuksessa (Tietoniekka) järjestetään suurelle yleisölle suunnattu paneelikeskustelu. Siinä pureudutaan kielitaidon ja kulttuuriosaamisen merkitykseen nykyisessä maailmantilanteessa ja pohditaan, mitä kielitaito tarkoittaa yhteiskunnan turvallisuuden ja kansainvälisissä verkostoissa menestymisen kannalta. Paneelikeskustelua voi seurata etänä osoitteessa: https://m3.jyu.fi/jyumv/ohjelmat/hum/kivi/suorat-lahetykset/suora-kielet-kriisit-ja-turvallisuus

Ajankohtaiset kansainväliset kriisit, Venäjän hyökkäyssota, konflikti Israelissa ja energiakriisi ovat nostaneet kieli- ja kulttuuriosaamisen tärkeyden uudella tavalla esille. Kielellisestä huoltovarmuudesta huolehtiminen on keskeinen osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta.

Suomi on EU:n ja Naton jäsenmaa, ja menestyksekäs toiminta kansainvälisissä yhteisöissä, verkostoissa ja projekteissa edellyttää laadukasta ja monipuolista kielitaitoa ja kulttuurien tuntemusta.

Suomen edun kannalta on olennaista, että koulutusjärjestelmämme pystyisi tuottamaan riittävän määrän asiantuntijoita, joilla on vahva kieli- ja kulttuuriosaaminen. Nyt kehitys menee päinvastaiseen suuntaan. Muiden vieraiden kielten kuin englannin opiskelu on vähentynyt radikaalisti peruskoulussa ja lukiossa viimeisen 20–30 vuoden aikana. Kehityssuunta näkyy kielten opiskelun vähenemisenä myös yliopistotasolla.

Kielivarannon rapautuminen uhkaa kaventaa myös mediaympäristön moniäänisyyttä, jos media-ammattilaiset eivät pysty hyödyntämään eri kielialueiden uutistarjontaa.

Aiheesta keskustelemaan on kutsuttu eri alojen asiantuntijoita: komentaja Pekka Snellman Uudenmaan prikaatista, tutkija Minna Ålander Ulkopoliittisesta instituutista, FM Outi Vilkuna Suomen kieltenopettajien liitosta ja professori emerita Hannele Dufva Jyväskylän yliopistosta. Yleisöä tervehtii etänä v. 2024 Vuoden toimittaja -palkinnon saaja, Jyväskylän yliopiston alumni, FM erikoistoimittaja Arja Paananen, joka kertoo kieli- ja kulttuuriosaamisen merkityksestä mediassa.

Lämpimästi tervetuloa!

 

Mika Lähteenmäki, venäjän kielen ja kulttuurin professori, JY

Marjut Johansson, ranskan kielen professori, TY

Leena Kolehmainen, saksan kielen professori, HY