Kieli, koulutus ja yhteiskunta – huhtikuu 2011
Pääkirjoitus: Kielikoulutuspolitiikka eduskuntavaalikysymyksenä
Kielikoulutuksen uusi nousukausiko odotettavissa?
Seuraavassa esityksessä Sauli Takala kommentoi yli 40 vuoden omakohtaiseen osallistumiseen nojaten Suomen kielikoulutuspolitiikan muutoksia. ”Kehitys” olisi kirjoittajan mielestä väärä sana, koska myönteisen kehityksen lisäksi on tullut paljon takapakkia.
Työelämän kielitaidon tarpeet ja kielikoulutuspolitiikka
Työelämän kielitaidon tarpeet kasvavat ja monipuolistuvat koko ajan. Suomalainen kielikoulutuspolitiikka ei kuitenkaan ole onnistunut vastaamaan näihin tarpeisiin. Tämä puolestaan johtuu kielikoulutuspolitiikkaa vaivaavista viidestä erilaisesta vajeesta. Mitä nämä vajeet ovat, ja miten niihin voitaisiin vastata?
Venäjää kaikille itäsuomalaisille
Kirjoituksessa pohditaan venäjän kielen opiskelua Itä-Suomessa, jossa kyseiselle kielelle on suuri tarve erityisesti palvelualoilla. Joensuun normaalikoulussa ja Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun Joensuun yksikössä on jo useampana vuonna saatu perustettua venäjän kielen ryhmiä sekä ensimmäisellä että viidennellä luokalla.
Korkeakoulutetut monikielisiä ja aidosti kansainvälisiä?
Yliopistojen tutkintojen laadun ja työmarkkinavetovoimaisuuden tärkeä osatekijä on ollut monipuolinen tarjonta kielten ja kulttuurien osaamisessa. Nyt monet yliopistot ovat kohdentaneet resurssileikkauksensa kielikoulutukseen, joka eräissä yliopistoissa supistuu rajusti. Tämä on oudolla tavalla ristiriidassa työelämän kasvavien kieli-, kulttuuri-, ja viestintäosaamistarpeiden kanssa.
Keskusta: Suomi kansainvälistyy ja kielivalikoima sen mukana – Kielitaito ja kulttuurin tuntemus tulevaisuuden voimavara
Hemming (Kokoomus): Keskusta torppasi kielenopetuksen kehittämisen
Muutoksen yhteiskannanotto (Muutos 2011): Pakollisesta ruotsin kielen opiskelusta on luovuttava
Mäkinen (Piraattipuolue): Piraatit ja tietoyhteiskunnan koulutuspolitiikka
Nylander (RKP): Monta kieltä avartaa mieltä
SDP: Kielten opetusta on monipuolistettava
SKP: SKP:n kielikoulutuspoliittisia näkemyksiä
Sivonen (Vapauspuolue): Kielikoulutuspolitiikassa paljon korjattavaa
Vasemmisto: Vasemmisto haluaa lisäresursseja kieltenopetukseen
Vauhkonen (Vihreät): Kielivarannon rikkaus kasvaa jakamalla