Tuore selvitys: Kieltenopetus tienhaarassa: viimeinen mahdollisuus tehdä muutoksia

Tiedote 27.9.2024

Englanti valtaa kieltenopetusta Suomessa. Muita kieliä opiskellaan vähän, eikä toisen kotimaisen kielen taidot riitä. 

Kieltenopetuksen tavoitteet Suomessa ovat kunnianhimoisia ja osin myös ristiriitaisia. Yhtäältä kielikoulutuksen on vastattava asiakaspalvelualojen ja elinkeinoelämän tarpeisiin, ja toisaalta kielitaito on yksilölle tärkeää kulttuuripääomaa ja mahdollisuus kehittää itseään ja identiteettiään. Tuoreessa selvityksessä opettajat, rehtorit, tutkijat ja muut asiantuntijat kertovat näkemyksiään. Vastaajien mukaan nykyiset kieliohjelmat eivät kaikilta osin täytä kieltenopetukselle asetettuja odotuksia.

Selvitysryhmän mukaan kieltenopetuksen kehittämisen aika on nyt. Kehittämistyö edellyttää kuitenkin yhteistä visiota, laajaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä sekä pitkäjänteistä, koordinoitua työtä.

Aiempien raporttien ja eri asiantuntijoiden kannanottojen perusteella tutkijat ehdottavat useita toimenpiteitä, jotka tulisi toteuttaa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, jotta kieliohjelma ja kielivaranto kehittyisivät Suomessa myönteiseen suuntaan. Ehdotuksissa painottuvat 1) myönteisen monikielisyyskäsityksen vahvistaminen,

2) laajempien ja tasa-arvoisempien mahdollisuuksien kehittämistä monikielisyyden tueksi sekä 3) toisen kotimaisen kielen osaamisen vahvistaminen, mikä edellyttää myös opettajankoulutuksen ja opetusmateriaalien konkreettista kehittämistä.

Raportti on osa kansallisen kielistrategian toimintaohjelmaa, ja sen tavoitteena on ehdottaa toimenpiteitä kieltenopetuksen ja kieliohjelman kehittämiseksi tulevaisuudessa Suomessa. Toimeksiannon sai ajatushautomo Magma, joka nimesi selvitystyöryhmään neljä tutkijaa: KT, dosentti Jenni Alisaaren, KT Mikaela Björklundin, FT Raisa Harju-Autin ja FT, dosentti Leena Maria Heikkolan.

 

Raportti:

Alisaari, J., Björklund, M., Harju-Autti, R. & Heikkola, L. M. (2024). Kieltenopetuksen nykytila ja tulevaisuuden visiot. Opetushallitus ja Ajatuspaja Magma. Saatavilla: https://magma.fi/kieltenopetuksen-nykytila-ja-tulevaisuuden-visiot/

 

Lisätiedot:

Jenni Alisaari, jenni.alisaari@uef.fi

Mikaela Björklund,  bjorklundhmikaela@gmail.com

Raisa Harju-Autti, raisa.k.harju-autti@jyu.fi

Leena Maria Heikkola, leena.m.heikkola@uit.no