Anu Muhosen vierailuluento 9.12.2013 Jyväskylässä

Vierailuluento:

Sydämen kieli: suomalaisuus ruotsinsuomalaisin silmin

Anu Muhonen, Tukholman yliopisto

Aika: 9.12.2013 klo 12.00–13.30

Paikka: Jyväskylän yliopisto, Fennicum, F205

”Jollekulle on suotu mahdollisuus kasvaa kahdessa maassa. Voi olla kotonaan molemmissa, olla kaksimaalainen. Jos ne maat tuntee hyvin, ne voivat olla satumaita.” (Jarmo Lainio)

Ruotsissa asuu yli 600 000 suomalaistaustaista henkilöä. Arvioidaan, että heistä noin 500 000 ymmärtää ja 300 000 puhuu suomea. Suomi on yksi Ruotsin viidestä kansallisesta vähemmistökielestä. Ruotsinsuomalaiset ovat Ruotsin suurin kansallinen vähemmistöryhmä.

Luennon aiheena on suomalaisuus ruotsinsuomalaisesta näkökulmasta. Luennolla pohditaan muun muassa sitä, miten suomalaisuus näkyy ruotsinsuomalaisten nuorten ja koululaisten arjessa. Millä tavalla ruotsinsuomalaiset puhuvat suomalaisuudestaan? Millainen rooli suomen kielellä on? Luennolla tarkastellaan ruotsinsuomalaisuutta ja ulkosuomalaisuutta kaksikielisten ruotsinsuomalaisten koulujen arjessa, koululaisten ja nuorten elämänpiirissä sekä radiokeskusteluissa. Tutkimus sijoittuu sekä lingvistisen etnografian että diskurssin- ja keskustelututkimuksen kentälle.

Vierailuluennon järjestävät Soveltavan kielentutkimuksen keskus ja Kielikoulutuspolitiikan verkosto.

Vierailuluento liittyy Kielikoulutuspolitiikan verkoston Vähemmistöt-teemavuoteen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tervetuloa!

Anu Muhonen toimii tutkijana Tukholman yliopiston suomen kielen laitoksessa. Tuoreessa väitöskirjassaan (Error error lataa patteri: From language alternation to global multilingual repertoires in Finnish youth radio programs in Finland and Sweden) Muhonen on tutkinut monikielisyyttä nuorisolle suunnatuissa radio-ohjelmissa. Hän on toiminut tutkijana kansainvälisessä projektissa ”Investigating Discourses of Inheritance and Identity in Four Multilingual European Settings”, http://www.heranet.info/idi4mes/index. Tutkimusprojektissa tarkasteltiin, kuinka monikieliset nuoret ilmaisevat erilaisia identiteettejään ja toteuttavat kielellistä ja kulttuurillista perintöänsä kouluympäristössä, perhepiirissä ja vapaa-aikana.

Lisätietoja: Professori Sari Pöyhönen, p. 0400 248 057